Egynyári Üröm

Egynyári üröm

Az egynyári üröm

Az Artemisia annua (egynyári üröm) egy olyan gyógynövényfaj, amelyet már régóta használnak a hagyományos ázsiai gyógyászatban. A faj széles körben elterjedt és ismert gyógyhatású növényként nemcsak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is, továbbá Ausztráliában.

A gyógynövény különös figyelmet kapott a 2015-ös Nobel-díj miatt, amelyet Juju Tu kínai kutató a malária elleni újfajta kezelés kidolgozásáért, a szeszkviterpén lakton artemizinin kimutatásáért és a szeszkviterpén laktonok maláriaellenes hatásaiért kapott. A belőle nyert nyersanyagok Artemisiae annuae folium és az Artemisiae annuae herba. A növény levelei a Kínai Gyógyszerkönyvben és a Vietnami Gyógyszerkönyvben nyersanyagként szerepelnek. Mindkét nyersanyag a WHO által kiadott nemzetközi gyógyszerkönyvben is szerepel. E nyersanyagok fő összetevői főként specifikus szeszkviterpén-laktonok, illóolaj, flavonoidok, kumarinok és fenolsavak. A hagyományos ázsiai gyógyászatban a például a sárgaság kezelésére használják, valamint bakteriális vérhas, lázcsillapítóként malária és tuberkulózis esetén, sebek és aranyér kezelésére, valamint vírusos, bakteriális és autoimmun betegségek kezelésére.

Farmakológiai vizsgálatok megerősítették, és megmagyarázták biológiai hatásának korábban ismeretlen mechanizmusait, valamint bizonyítékot találtak a biológiai aktivitás új irányaira, beleértve többek között a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns hatást, daganatellenes és neuroprotektív hatást is. A gyógynövény egyre nagyobb jelentőséggel bír a kozmetikai iparban.

A hagyományos orvoslás Kínában és Indiában az összes részét felhasználja: a növény virágait, leveleit, szárát, magvait és illóolaját. Sárgaság, bakteriális vérhas és láz kezelésére használják.

Kínában az egynyári ürmöt több mint 2000 éve használják lázcsillapítóként maláriás láz, tuberkulózis, kezelésére. Az Artemisia annua a vérző sebek és aranyér gyógymódjaként is ismert. A növényt különböző daganatok kezelésére, továbbá  bakteriális fertőzésekre és vírusos betegségek leküzdésére is ajánlják. Az Artemisia annua-t autoimmun betegségek, például a szisztémás lupus erythematosus és a reumatoid arthritis kezelésére is ajánlják. Az egynyári üröm magkivonatok szembetegségek kezelésére is használhatóak. A növényt hagyományosan infúziók, vizes kivonatok és a szárított gyógynövényből készült tinktúrák formájában használják.

Termékek

Ismerje meg e varázslatos gyógynövényből készült termékeimet!

Célom, hogy minél több emberrel megismertessem az egynyári üröm jótékony hatásait, és a gyógynövényből készült termékekkel segítsek megelőzni, enyhíteni vagy akár meggyógyítani egyes betegségeket.