Egynyári Üröm

Egynyári üröm

Az egynyári üröm

Az Artemisia annua (egynyári üröm) egy olyan gyógynövényfaj, amelyet már régóta használnak a hagyományos ázsiai gyógyászatban. A faj széles körben elterjedt és ismert gyógyhatású növényként nemcsak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is, továbbá Ausztráliában.

A gyógynövény különös figyelmet kapott a 2015-ös Nobel-díj miatt, amelyet Juju Tu kínai kutató a malária elleni újfajta kezelés kidolgozásáért, a szeszkviterpén lakton artemisinin kimutatásáért és a szeszkviterpén laktonok maláriaellenes hatásaiért kapott. A belőle nyert nyersanyagok Artemisiae annuae folium és az Artemisiae annuae herba. A növény levelei a Kínai Gyógyszerkönyvben és a Vietnami Gyógyszerkönyvben nyersanyagként szerepelnek. Mindkét nyersanyag a WHO által kiadott nemzetközi gyógyszerkönyvben is szerepel. E nyersanyagok fő összetevői főként specifikus szeszkviterpén-laktonok, illóolaj, flavonoidok, kumarinok és fenolsavak. A hagyományos ázsiai gyógyászatban a például a sárgaság kezelésére használják, valamint bakteriális vérhas, lázcsillapítóként malária és tuberkulózis esetén, sebek és aranyér kezelésére, valamint vírusos, bakteriális és autoimmun betegségek kezelésére.

Farmakológiai vizsgálatok megerősítették, és megmagyarázták biológiai hatásának korábban ismeretlen mechanizmusait, valamint bizonyítékot találtak a biológiai aktivitás új irányaira, beleértve többek között a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns hatást, daganatellenes és neuroprotektív hatást is. A gyógynövény egyre nagyobb jelentőséggel bír a kozmetikai iparban.

A hagyományos orvoslás Kínában és Indiában az összes részét felhasználja: a növény virágait, leveleit, szárát, magvait és illóolaját. Sárgaság, bakteriális vérhas és láz kezelésére használják.

Kínában az egynyári ürmöt több mint 2000 éve használják lázcsillapítóként maláriás láz, tuberkulózis, kezelésére. Az Artemisia Annua a vérző sebek és aranyér gyógymódjaként is ismert. A növényt különböző daganatok kezelésére, továbbá  bakteriális fertőzésekre és vírusos betegségek leküzdésére is ajánlják. Az Artemisia Annua-t autoimmun betegségek, például a szisztémás lupus erythematosus és a reumatoid arthritis kezelésére is ajánlják. Az egynyári üröm magkivonatok szembetegségek kezelésére is használhatóak. A növényt hagyományosan infúziók, vizes kivonatok és a szárított gyógynövényből készült tinktúrák formájában használják.

Az egynyári üröm (Artemisia annua) növény kivonatait −beleértve a tinktúrát és az olajos kivonatot is− hagyományosan használják különböző egészségügyi problémák kezelésére.

Az egynyári ürömből készült tinktúra és olajos kivonat jótékony hatásai közé tartoznak:

  1. Antioxidáns hatás: Az egynyári üröm kivonataiban található vegyületek, mint például a flavonoidok és a polifenolok, erős antioxidáns hatással rendelkeznek, és segítenek a szervezetnek az oxidatív stressz és a szabadgyökök elleni védekezésben.
  2. Gyulladáscsökkentő hatás: Az egynyári üröm kivonatai gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és segíthetnek csökkenteni az ízületi gyulladás és egyéb gyulladásos betegségek tüneteit.
  3. Immunrendszer erősítése: Az egynyári üröm kivonatai serkentik az immunrendszer működését, segítenek növelni az immunrendszer ellenálló képességét és javítják a szervezet általános egészségi állapotát.
  4. Parazitaellenes hatás: Az egynyári üröm kivonatai, különösen az olajos kivonata, erős parazitaellenes hatással rendelkeznek, és hatékonyak lehetnek a malária, a bélférgek és más paraziták elleni harcban.
  5. Stressz csökkentése: Az egynyári üröm kivonatai segíthetnek csökkenteni a stressz és a szorongás tüneteit, és javítják az általános közérzetet.

Az artemisinin egy vegyület, amelyet az egynyári ürömből (Artemisia Annua) nyernek ki. Az artemisinin hatása a rákos sejtekre azáltal valósulhat meg, hogy képes kölcsönhatásba lépni a sejtmembránokban és a sejten belüli fehérjékben található vasionokkal. A rákos sejtek gyakran nagyobb mennyiségű vasat tartalmaznak, mint az egészséges sejtek, és ennek következtében az artemisinin hatása a rákos sejtekre erősebb lehet, mint az egészséges sejtekre.


Termékek

Ismerje meg e varázslatos gyógynövényből készült termékeimet!

Célom, hogy minél több emberrel megismertessem az egynyári üröm jótékony hatásait, és a gyógynövényből készült termékekkel segítsek megelőzni, enyhíteni vagy akár meggyógyítani egyes betegségeket.