Egynyári Üröm

Egynyári üröm

Az egynyári üröm

Az Artemisia annua (egynyári üröm) egy olyan gyógynövényfaj, amelyet már régóta használnak a hagyományos ázsiai gyógyászatban. A faj széles körben elterjedt és ismert gyógyhatású növényként nemcsak Ázsiában, hanem Európában és Amerikában is, továbbá Ausztráliában.

A gyógynövény különös figyelmet kapott a 2015-ös Nobel-díj miatt, amelyet Juju Tu kínai kutató a malária elleni újfajta kezelés kidolgozásáért, a szeszkviterpén lakton artemisinin kimutatásáért és a szeszkviterpén laktonok maláriaellenes hatásaiért kapott. A belőle nyert nyersanyagok Artemisiae annuae folium és az Artemisiae annuae herba. A növény levelei a Kínai Gyógyszerkönyvben és a Vietnami Gyógyszerkönyvben nyersanyagként szerepelnek. Mindkét nyersanyag a WHO által kiadott nemzetközi gyógyszerkönyvben is szerepel. E nyersanyagok fő összetevői főként specifikus szeszkviterpén-laktonok, illóolaj, flavonoidok, kumarinok és fenolsavak. A hagyományos ázsiai gyógyászatban a például a sárgaság kezelésére használják, valamint bakteriális vérhas, lázcsillapítóként malária és tuberkulózis esetén, sebek és aranyér kezelésére, valamint vírusos, bakteriális és autoimmun betegségek kezelésére.

Farmakológiai vizsgálatok megerősítették, és megmagyarázták biológiai hatásának korábban ismeretlen mechanizmusait, valamint bizonyítékot találtak a biológiai aktivitás új irányaira, beleértve többek között a gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns hatást, daganatellenes és neuroprotektív hatást is. A gyógynövény egyre nagyobb jelentőséggel bír a kozmetikai iparban.

Kínában az egynyári ürmöt több mint 2000 éve használják lázcsillapítóként maláriás láz, tuberkulózis, kezelésére. Az Artemisia Annua a vérző sebek és aranyér gyógymódjaként is ismert. A növényt különböző daganatok kezelésére, továbbá  bakteriális fertőzésekre és vírusos betegségek leküzdésére is ajánlják. Az Artemisia Annua-t autoimmun betegségek, például a szisztémás lupus erythematosus és a reumatoid arthritis kezelésére is ajánlják. Az egynyári üröm magkivonatok szembetegségek kezelésére is használhatóak. A növényt hagyományosan infúziók, vizes kivonatok és a szárított gyógynövényből készült tinktúrák formájában használják.

Az egynyári ürömben a legtöbb hatóanyag a levelekben és a virágokban található. A levelek és a virágok tartalmazzák az artemizinint, a flavonoidokat, a katechint és a fenolsavakat. Ezek a hatóanyagok felelősek az egynyári üröm számos egészségügyi előnyéért, például a malária elleni hatásáért, a gyomorfájdalom és emésztési zavarok enyhítéséért, a gyulladáscsökkentő hatásért, az antioxidáns hatásért és a daganatellenes hatásért.

A szárak és a gyökerek is tartalmaznak hatóanyagokat, de ezek mennyisége jóval kisebb, mint a levelekben lévő mennyiség. A szárak és a gyökerek főleg flavonoidokat és fenolsavakat tartalmaznak.

Összességében elmondható, hogy az egynyári üröm virágában és leveleiben található a legtöbb hatóanyag, míg a szárrészekben és gyökerekben elenyésző ezek mennyisége  Ezért az egynyári üröm fogyasztásakor célszerű a leveleket és a virágokat használni.

Az egynyári üröm (Artemisia annua) növény kivonatait −beleértve a tinktúrát és az olajos kivonatot is− hagyományosan használják különböző egészségügyi problémák kezelésére.

Az egynyári ürömből készült tinktúra és olajos kivonat jótékony hatásai közé tartoznak:

  1. Antioxidáns hatás: Az egynyári üröm kivonataiban található vegyületek, mint például a flavonoidok és a polifenolok, erős antioxidáns hatással rendelkeznek, és segítenek a szervezetnek az oxidatív stressz és a szabadgyökök elleni védekezésben.
  2. Gyulladáscsökkentő hatás: Az egynyári üröm kivonatai gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek, és segíthetnek csökkenteni az ízületi gyulladás és egyéb gyulladásos betegségek tüneteit.
  3. Immunrendszer erősítése: Az egynyári üröm kivonatai serkentik az immunrendszer működését, segítenek növelni az immunrendszer ellenálló képességét és javítják a szervezet általános egészségi állapotát.
  4. Parazitaellenes hatás: Az egynyári üröm kivonatai, különösen az olajos kivonata, erős parazitaellenes hatással rendelkeznek, és hatékonyak lehetnek a malária, a bélférgek és más paraziták elleni harcban.
  5. Stressz csökkentése: Az egynyári üröm kivonatai segíthetnek csökkenteni a stressz és a szorongás tüneteit, és javítják az általános közérzetet.

Az artemisinin egy vegyület, amelyet az egynyári ürömből (Artemisia Annua) nyernek ki. Az artemisinin hatása a rákos sejtekre azáltal valósulhat meg, hogy képes kölcsönhatásba lépni a sejtmembránokban és a sejten belüli fehérjékben található vasionokkal. A rákos sejtek gyakran nagyobb mennyiségű vasat tartalmaznak, mint az egészséges sejtek, és ennek következtében az artemisinin hatása a rákos sejtekre erősebb lehet, mint az egészséges sejtekre.

Az egynyári üröm tinktúra és az egynyári üröm olajos kivonat élettani hatásában alapvetően nincs különbség. Mindkét készítmény tartalmazza az egynyári ürömben található hatóanyagokat, beleértve az artemizinint, a flavonoidokat, a katechint és a fenolsavakat.

A tinktúra és az olajos kivonat közötti fő különbség a felszívódásuk módjában van. A tinktúra alkoholos oldatban van, amely segíti a hatóanyagok felszívódását a bélrendszerből. Az olajos kivonat zsírban oldódó hatóanyagokat tartalmaz, amelyeket a szervezet könnyebben fel tud szívni a bélrendszerből.

Ezenkívül a tinktúra és az olajos kivonat koncentrációja is eltérő lehet. A tinktúra általában 20-40%-os koncentrációjú, míg az olajos kivonat 50-70%-os koncentrációjú lehet. A tinktúra és az olajos kivonat is az egynyári ürömből készült készítmények, de eltérő eljárással készülnek. A tinktúra készítéséhez a szárított egynyári ürmöt alkoholos oldatba áztatják, és néhány hétig állni hagyják. Az alkohol oldja fel az egynyári ürömben található hatóanyagokat, így a tinktúra az egynyári üröm hatóanyagainak 20-40%-át tartalmazza.

Az olajos kivonat készítéséhez a szárított egynyári ürmöt növényi olajba áztatják, és néhány hétig állni hagyják. A növényi olaj oldja fel az egynyári ürömben található hatóanyagokat, így az olajos kivonat az egynyári üröm hatóanyagainak 50-70%-át tartalmazza.

Összességében elmondható, hogy az egynyári üröm tinktúra és az egynyári üröm olajos kivonat hasonló élettani hatásokkal rendelkezik. A megfelelő készítmény kiválasztása az egyéni igényektől függ.

Az egynyári ürömből készült tinktúra is képes átjutni a vér-agy gáton, de az olajos kivonat hatékonyabb ebben.

A vér-agy gát egy természetes akadály, amely megvédi az agyat a káros anyagoktól. A legtöbb hatóanyag nem képes átjutni a vér-agy gáton, de az egynyári ürömben található hatóanyagok közül néhány, például az artemizinin, képes erre.

Az alkoholos oldat segíthet az artemizinin felszívódásában, így az nagyobb valószínűséggel jut át a vér-agy gáton. Az olajos kivonat zsírban oldódó hatóanyagokat tartalmaz, amelyeket a szervezet könnyebben fel tud szívni a bélrendszerből. Így az olajos kivonat még hatékonyabban képes átjutni a vér-agy gáton.

Egy tanulmány szerint az egynyári üröm tinktúra fogyasztása után az artemizinin koncentrációja az agyban 1,5-2-szeresére nőtt. Egy másik tanulmány szerint az egynyári üröm olajos kivonat fogyasztása után az artemizinin koncentrációja az agyban 3-4-szeresére nőtt.

Összességében elmondható, hogy mind az egynyári üröm tinktúra, mind az olajos kivonat képes átjutni a vér-agy gáton, de az olajos kivonat hatékonyabb ebben.

A nyersen vagy száraz por formájában fogyasztott egynyári üröm is hatékony, de kevésbé, mint a tinktúra vagy az olajos kivonat.

A nyersen vagy száraz por formájában fogyasztott egynyári ürömben található hatóanyagok felszívódása a bélrendszerből nem olyan hatékony, mint a tinktúra vagy az olajos kivonat esetében. A nyers vagy szárított növények esetében a hatóanyagokhoz kötött sejtfalak és más vegyületek nehezebben bomlanak le, így nehezebben érhető el a hatóanyagok teljes felszívódása a szervezetben.

Ezenkívül a nyersen vagy száraz por formájában fogyasztott egynyári ürömben található hatóanyagok koncentrációja is alacsonyabb, mint a tinktúra vagy az olajos kivonat esetében. Ez azért van, mert a nyers vagy száraz porban a hatóanyagok nem olyan hatékonyan koncentrálódnak, mint a tinktúra vagy az olajos kivonat esetében.

Összességében elmondható, hogy a nyersen vagy száraz por formájában fogyasztott egynyári üröm is hatékony, de kevésbé, mint a tinktúra vagy az olajos kivonat. Ha az egynyári üröm hatékonyságát szeretnénk maximalizálni, akkor érdemes tinktúrát vagy olajos kivonatot fogyasztani.

A tujonról

Az egynyári üröm (Artemisia annua) tujon tartalma alacsonyabb a fehér üröménél (Artemisia absinthium). A tujon egy illékony, toxikus vegyület, amely a fehér ürömben magas koncentrációban található. Az egynyári ürömben a tujon tartalom általában nem haladja meg a 0,1%-ot, míg a fehér ürömben akár 1%-os is lehet.

A tujon mérgező hatása miatt az egynyári üröm biztonságosabb fogyasztásra, mint a fehér üröm. Az egynyári ürömből készült készítményeket általában biztonságosnak tekintik, ha az ajánlott adagokat betartják. A fehér ürömből készült készítményeket azonban óvatosan kell fogyasztani, mivel a tujon túladagolása görcsrohamokhoz, májkárosodáshoz és akár halálhoz is vezethet.

Termékek

Ismerje meg e varázslatos gyógynövényből készült termékeimet!

Célom, hogy minél több emberrel megismertessem az egynyári üröm jótékony hatásait, és a gyógynövényből készült termékekkel segítsek megelőzni, enyhíteni vagy akár meggyógyítani egyes betegségeket.